Mai Multe Vizualizări
Vaporizator pentru acid formic productie Nassenheider, Germania, model clasic care necesita caldura generata de activitatea de crestere a puietului in cuib pentru a vaporiza acidul formic. Pentru un tratament corect se foloseste doar atunci cand exista puiet in cuib. Se monteaza intr-o rama pentru a putea fi introdus imediat dupa ultima rama cu puiet.
Masuri de precautie la utilizarea tratamentului cu acid formic:
- Folosirea manusilor de protectie din cauciuc, a ochelarilor de protectie, a sortului de protectie din cauciuc si a cizmelor de cauciuc la umplerea recipientelor vaporizatoarelor cu acid formic si la introducerea vaporizatorelor in stupi este obligatorie.
- Vaporizatoarele sunt umplute cu acid formic doar afara, nu in spatii inchise.
- Tineti o galeata cu apa in apropiere.
- Pastrati acidul formic astfel incat copiii sa nu aiba acces la el.
- Acidul formic provoaca arsuri. Nu ii inhalati vaporii.
- Daca acidul formic ajunge in ochi spalati imediat cu multa apa si consultati doctorul.
- In cazul unui accident sau daca nu va simtiti bine in timpul sau dupa manipularea acidului formic, consultati medicul.
- Utilizarea vaporizatoarelor Nassenheider este pe propriul risc.
Conditii pentru un tratament de succes date de producator:
- Durata tratamentului sa fie de 10-14 zile pentru a avea efect asupra unui ciclu complet de dezvoltare Varroa
- Pe durata tratamentului stupii cu soclu antivarroa au suberele inchise complet.
- Tratamentul se incepe dupa ultima recolta de miere din an, dupa ce mierea marfa a fost extrasa din stup si familia ramane doar in corpul de cuib.
- Urdinisul este deschis normal in functie de marimea familiei
- Acolo unde stupii sunt asezati pe vetre cu vant constant, pentru un tratament bun se cere instalare de panouri de oprire a vantului sau asigurarea ca urdinisul familiei nu este pe directia de vant.
- Daca pe durata tratamentului numarul de paraziti cazuti pe subar sau hartia de control nu se diminueaza, inseamna ca familia tratata este constant infectata de la o stupina vecina si cele 10-14 zile de tratament trebuie repetate dupa o scurta pauza de la terminarea primului tratament de 10-14 zile. Deci monitorizati acarienii morti pe durata tratamentului!
- Pentru o folosire de durata a ramelor si stupilor in care se face tratament cu acid formic, se utilizeaza doar holsuruburi, cuie si sarma din inox.
- Tratamentele cu acid formic se aplica doar toamna, pentru a da timp peste iarna sa se elimine substanta activa din stup. Tratamentele cu acid formic nu se administreaza primavara inainte de sezonul activ.
Verificarea Vaporizatorului Nasenheider model clasic inainte de utilizare:
Capacul mare gradat nu trebuie sa fie dezlipit (in niciun caz nu incercati sa-l deschideti fiindca astfel vaporizatorul nu va mai functiona). Acest capac este lipit din fabrica. Pentru a testa ca nu e dezlipit va sugeram urmatorul test inainte de utilizare:
- Umpleti rezervorul complet cu apa.
- Asezati vaporizatorul in pozitie orizontala.
- Nivelul apei in compartimentul de imbibare al fitilului nu trebuie sa creasca in urmatoarele 4 ore.
- Apa din rezervor nu va curge afara.
Recomandari de dozaj si mod de administrare de la producator:
- Roi intre 6-9 rame Dadant - 15 ml +/-20% pe zi - cu fitil mic
- Stupi pe un corp Dadant 10-12 rame - 20 ml +/-20% pe zi - cu fitil mic
- Stupi pe doua corpuri Dadant 10 rame - 25 ml +/-20% pe zi - cu fitil mare
Vaporizator Acid Formic 180ml Nassenheider model clasic este montat intr-o rama normala de cuib. Umplerea lui se va face in stupina inainte de introducerea in stup, cu o siringa, tinandu-l rasturnat si introducand varful siringii prin compartimentul de imbibare a fitilului. Fitilul se monteaza abia dupa ce rezervorul a fost umplut si doar imediat inainte de introducerea in stup.
Rama astfel pregatita cu vaporizatorul umplut cu acid formic si fitilul montat este introdusa imediat dupa ultima rama cu puiet in capatul cuibului cel mai indepartat fata de urdinis. Trebuie sa ne asiguram ca vaporizatorul este introdus exact langa puiet insa fara a sparge cuibul, pentru ca temperatura de 35 grade Celsius dezvoltata de albine in preajma puietului sa ajute la vaporizarea acidului formic. Acest model spre deosebire de modelele mai noi de vaporizatoare Nassenheider, depinde de caldura generata pentru puiet pentru a vaporiza. Pentru a intelege modul de functionare al modelor mai performante care nu mai depind de caldura puietului si isi autoregleaza vaporizarea in functie de temperatura exterioara, consultati:
- Vaporizator Acid Formic Profesional 290ml Nassenheider
- Vaporizator Acid Formic 180ml Nassenheider pentru rama
Dupa 2 zile de tratament se masoara cantitatea de acid formic evaporata folosind gradatia de pe rezervor si se compara cu cantitatea zilnica recomandata pentru marimea familiei. Daca se descopera o diferenta semnificativa se poate schimba fitilul ales in functie de cum se doreste a fi influentata vaporizarea: alegeti un fitil mai mare pentru a vaporiza mai mult sau un fitil mai mic pentru a vaporiza mai putin. In situatii extreme, rata de evaporare zilnica poate creste cu pana la 50% in functie de temperatura de afara sau de comportamentul albinelor, insa aceasta crestere in evaporare nu este daunatoare albinelor fiindca mare parte va fi evacuata pe urdinis.
Vaporizator Acid Formic 180ml Nassenheider model clasic vine dotat cu doua fitile de marimi diferite. Pentru marea majoritate a situatiilor fitilul mic este suficient.
Daca stupii tratati au doua corpuri Dadant, se poate aseza cate un vaporizator in fiecare corp si totalul vaporizat de ambele vaporizatoare este luat in calcul. Daca dintr-un motiv sau altul nu se doreste folosirea doar a unui vaporizator atunci el trebuie asezat in corpul de sus si cel mai probabil va trebui sa fie dotat cu fililul mare pentru a vaporiza cantitatea necesara de acid formic.
Tratamentul cu acest tip de vaporizator se face cu acid formic 60%, iar temperaturile maxime ambientale trebuie sa fie in jur de 25 grade Celsius. Este bine ca stupul sa fie umbrit si izolat.
Schema de tratament recomandata de producator:
- [Aprilie - Iunie] - Folositi rama claditoare pentru diminuarea infestarii prin taierea fagurilor cu puiet de trantor capacit. (Pentur cei incepatori: In rama claditoare in aceasta perioada vor fi claditi cu precadere faguri cu celule de trantor pe care matca ii va insamanta. Femela Varroa alege cu precadere celulele de trantor pentru a se inmulti fiindca au un cliclu de dezvoltare mai lung. Astfel se creaza o capcana naturala de Varroa).
- [Iunie] - Verificarea infestarii prin numararea parazitilor cazuti pe subar in urma mortii naturale.
- [Iulie - August] [Dupa ultima recolta de miere] - Primul tratament cu acid formic 60%. Dupa ridicarea magaziilor cu miere marfa si asigurarea unei hraniri de completare unde este cazul (hranirea nu trebuie sa fie atat de abundenta incat sa blocheze cuibul, fiindca familia inca are nevoie de spatiu pentru a creste puiet pentru generatia de iernare) se face primul tratament cu acid formic 60%. Durata 10-14 zile.
- [Dupa terminarea primului tratament] - Hraniri completare / stimulare
- [Septembrie] [Dupa 4 saptamani de la primul tratament] - Al doilea tratament cu acid formic 60%. Durata 10-14 zile.
- [Octombrie] - Al treilea tratament cu acid formic 85%, daca stupii au fost reinfestati din stupinele vecine la temperaturi apropiate de 10 grade Celsius nu poate fi efectuat cu acest vaporizator care nu are putere de vaporizare la temperaturi mici. Va recomandam sa studiati celelalte doua modele de vaporizatoare Nassenheider pentru asta.
Caracteristici:
- Contine doua fitile de dimensiuni diferite.
Producator | Apis |
---|
Scrieți Propria Recenzie
Numai utilizatorii înregistrați pot scrie recenzii. Vă rugăm, autentificați-vă sau înregistrați-vă